onsdag 8 augusti 2007

Portföljutveckling 10 juli - 8 augusti

Främsta innehav utgörs per den 8 Augusti av Betsson, Rörvik Timber, Acap Invest, We Rock samt Gymgrossisten vilka sammanlagt utgör ca 97 procent av den totala portföljen.

Genomsnittliga utvecklingen för innehaven uppgår till -0.34 procent för perioden. Belåning och reallokering har dock inneburit en starkare portföljutveckling, och för perioden är portföljutvecklingen 5.9 procent. Sedan årsskiftet är portföljutvecklingen 112.7 procent.


Utvecklingen på den amerikanska bolånemarknaden har medfört en ökad osäkerhet bland investerare, innebärande ökad volatilitet och fallande kurser på de globala aktiemarknaderna. Värdet på portföljen har under perioden skiftat kraftigt, men uppvisar trots omständigheterna en fortsatt stark utveckling av underliggande värde. Aktiviteten på bolagsspecifik nivå har varit hög, med flera betydelsefulla besked. Under perioden tangerade portföljen nytt ATH innebärande en kursutveckling om 133 procent sedan årsskiftet.



Betsson som alltjämt utgör största andel av portföljvärdet presenterade flera positiva besked. Ny statistik kring besökares ursprung kan tyda på att det ekonomiska beroendet av den problemtyngda huvudmarknaden Turkiet fortsätter att avta i betydelse till förmån för framförallt Polen, enligt uppgifter från Alexa.com. Per den 7 Augusti härstammar 32.4 procent (26.1) av besökarna på Betsson.com från Polen och 9.6 procent (12.6) från Turkiet. Integreringen av europeiska marknader innebär en anpassning till gemensamma förutsättningar. Inrikespolitiska intressen försvårar situationen då synen på nationell basis skiljer sig åt beträffande regleringen av spelmarknader. Turkiet, Frankrike och inte minst Sverige är exempel på länder där övergången inneburit svårigheter. Turkiets protektionism och vilja att gynna den statliga spelverksamheten står emot EU:s direktiv gällande öppna marknader. Prejudicerande rättsfall och Turkiets ambitioner att på sikt bli en del av EU-gemenskapen talar dock till Betssons fördel.

Den 11 juli meddelade Frankrikes högsta domstol som ett statuerande exempel att man häver förbudet mot det Maltabaserade sportsbettingbolaget Zeturf. EU-kommissionen uppmanar enligt ett meddelande i juni Frankrike och Sverige att förändra lagstiftning i syfte att upphäva förhindren mot fri rörlighet bland sportsbettingbolag. Uteblivna åtgärder kan innebära åtal och förhandlingen under ledning av EU:s högsta domstol. Beskedet från Frankrikes högsta domstol sätter ytterligare press på europeiska regeringen att agera för en mer fri rörlighet på spelmarknaden.

Under perioden valde Carnegie att lämna köprekommendation på Betsson, med utgångspunkt i branschens starka tillväxt, Betssons kraftiga förbättringar av EBITDA samt en låg relativvärdering. Betsson anses dessutom vara en stark uppköpskandidat inom en bransch under konsolidering. Riktkursen är i enlighet med Scopeways bedömningar satt till 80 kr i det kortsiktiga perspektivet. Carnegie förväntar sig att v/a för 2007 och 2008 landar på 4.77 kr respektive 6.8 kr.

Betsson som sedan tidigare stigit kraftigt mot bakgrund av starka fundamentala fakta, fortsatte att öka i popularitet bland investerare. Kursutvecklingen späddes på av uttalande från Petter Nylander, VD Unibet. Enligt pressmeddelande planerar Unibet företagsförvärv av bolag inom framförallt Europa med fokus på Tyskland och Östeuropa, marknader på vilka Betsson innehar en relativt stark position.

Acap Invest har under perioden presenterat två intressanta förvärv i syfte att dels bredda verksamheten men också optimera befintlig struktur. Den 17 juli presenterades förvärvet av Clean Techföretaget TPS Termiska processer AB, vilken i likhet med säljaren Talloil AB är under företagsrekonstruktion. TPS är världsledande inom förbrännings- och rökgasreningsanläggningar för biobränslen och har de två senaste åren omsatt 250 Mkr/år med en personalstyrka om 80 anställda. Köpet är förenat med vissa villkor där Acap Invest bl.a. ska tillföra TPS en erforderlig kapitalbas. Efter förvärvet väntar med all sannolikhet omfattande strukturarbete och optimering av verksamheten i syfte att tillmötesgå den höga efterfrågan inom marknaden för förnyelsebar energi. Köpet som sker för den symboliska summa 1 kr är förenad med betydande risker där Acap Invest tidigare lyckade omstruktureringar av olönsamma verksamheter får ses som den mest tillförlitliga garanten vid bedömningen av förvärvet av TPS. Förvärvet som ligger i linje med Acaps nya giv som riskkapitalbolag innebär betydande förbättringar av potentialen inför 2008. Överlåtelsen beräknas ske i september.

Den 31 Juli presenterades strukturförvärvet av Sälgströms Inredningar AB, vilka bedriver tillverkning och försäljning av förvaringsskåp till skolor, arbetsplatser och offentliga miljöer. Sälgströms med en omsättning om 20 Mkr och 22 anställda, förväntas bidra till samordningsvinster inom ramen för kärninvesteringen SONO –gruppen, med marginell påverkan av v/a för 2007. Förvärvet sker till köpeskillingen 5 Mkr och beräknas införlivas i Acaps struktur i augusti.

Scopeway bibehåller köprekommendation med riktkursen 195 kr (6 månader) och en beräknad v/a om 13 kr för 2007, vilket innebär p/e 11.9 utifrån onsdagens stängningskurs. Den starka kassan om 300 Mkr lämnar utrymme för ytterligare investeringar som mot bakgrund av tidigare framgångsrika förvärv innebär en betydande långsiktig potential.

Gymgrossisten presenterade rapporten för Q2. Arbetet med att skapa förutsättning för fortsatt tillväxt och förbättrad lönsamhet fortgår enligt plan. Nuvarande affärsmodell med större fokus på nya segment och produkter, effektivare marknadsföring och mer interaktiv och kostnadseffektiv hemsida, har fått effekt. Gymgrossisten levererar således enligt uppsatta strategiska mål. Med befintlig plattform och kundtillströmning är skalfördelarna uppenbara. Med en för branschen mycket stark rörelsemarginal om 19 procent, en omsättningstillväxt om 26 procent och en vinsttillväxt om hela 60 procent, överträffar Gymgrossistens inte bara marknadens förväntningar utan även sig själva med utgångspunkt i de finansiella målen.

Den 10 juli förvärvade Gymgrossisten e-handelsföretaget Bodystore med försäljning av hälso och hudvårdsprodukter. Förvärvet innebär bl.a. att bearbetningsbart kundunderlag väsentligt ökar. Integrationen av verksamheterna kommer kunden tillgodo genom bättre kunderbjudanden. Samtidigt stärks bruttomarginalen genom synergieffekter på intäkts och kostnadssidan. Som Scopeway tidigare meddelat har Gymgrossisten ett finansiellt utrymme för fortsatta förvärv om 30 Mkr. Förvärv med p/s 0.75, innebär att Gymgrossisten omgående tillförs värde då marknaden värderar försäljningen till p/s 1.5. Med samma antaganden och vid fullt utnyttjande av förvärvsutrymme kan Gymgrossisten tillföras ytterligare 40 Mkr i omsättning.

De positiva beskeden vad gäller framförallt nettoresultat och förvärvet av Bodyshop, medför att Scopeway höjer de kort och långsiktiga förväntningarna på Gymgrossisten. V/A för 2007 förväntas hamna i intervallet 2.4 - 2.5 kr, innebärande ett p/e om 11.8-12.3 på förväntad vinst utifrån onsdagens stängningskurs om 29.6 kr. En DFC-analys medger ett motiverat nuvärde om 44.5 kr, vilket innebär p/e i intervallet 17.8 – 18.5 för 2007.

Med nuvarande struktur och bibehållen lönsamhet blir v/a ca 2.75 kr 2008. Scopeway räknar med en omsättningstillväxt om 20 procent under 2008 i linje med uppsatta finansiella mål om. Om Gymgrossisten under 2007 utnyttjar hälften utav resterande finansiellt utrymme, motsvarande 15 Mkr, landar omsättningen för 2008 på ca 143 Mkr. Med bibehållen rörelsemarginal kan då v/a bli 3.35 kr. I dagsläget finns inga faktorer som i närtid pekar på att den långsiktiga trenden med ett ökat fokus på kost och bättre hälsa inte skulle bestå. Efter bokslut är en revidering av kassaflödet för 2008 och framåt mycket trolig, vilket indikerar en riktkurs för 2008 omkring 60 kr. Därmed är Gymgossisten att beteckna som en potentiell kursdubblare inom tidsintervallet 18 månader. Köprekommendationen innebär en riktkurs om 44.5 kr i tidsintervallet 6-8 månader.

Under augusti väntar en intressant period med rapporter för Betsson, Rörvik samt Acap Invest. Efter en turbulent period har flera innehav stagnerat eller sjunkit något. Med förväntningar på en stark rapportperiod finns goda skäl att tro på en fortsatt stark utveckling av underliggande värden. I det kortsiktiga perspektivet gör vi dock vissa förbehåll med hänvisning till utvekecklingen på den globala kreditmarknaden.

Med förhoppningar om fortsatt framgångsrika affärer!

John Steding

- En angenäm sensommarkväll i Stockholm


Scopeways investeringar sker primärt i underanalyserade och missförstådda små och medelstora företag med god historik under stark utveckling inom ramen för en långsiktig förändringsprocess. Scopeway gör starka kopplingar mellan framgångsrika investeringar och företagets, individens, samt verksamhetens förmåga att leva upp till den långsiktiga visionen.

Mycket tid och resurser läggs på analys, uppföljning och utvärdering av fakta för att tillmötesgå högt ställda krav inom ramen för en koncentrerad portfölj. Scopway arbetar primärt med s.k. stockpicking och absolut avkastning, och fäster därför ingen nämnvärd vikt vid utvecklingen för index (OMXSPI). Dock utvärderas kontinuerligt fakta som berör politik och ekonomin i stort. Avkastningen ska under en treårsperiod uppgå till minst 100 procent. Nedsidan ska vid varje givet tillfälle uppgå till som högst 25 procent.

Då situationen så kräver, arbetar Scopeway aktivt för att säkerställa aktieägarnas och då primärt minoritetsägarnas intressen.

Scopeway tror på aktieinvesteringar som det mest effektiva sättet att ackumulera kapital över tid. Därav utgörs merparten av portföljen utav aktier. Genom fördelaktiga skattevillkor och möjligheten att belåna skapas flexibilitet som medför en bättre anpassning till rådande marknadsläge. Belåningen kan uppgå som mest till 30 procent, där fullt utnyttjande indikerar en stark tro på portföljinnehavens utveckling, justerat för makroekonomiska fakta, och vice versa.

Inom ramen för långsiktiga investeringar arbetar Scopeway med s.k. swingtrading. Det innebär att fördelningen innehavet mellan kan variera i perioder. Av praktiska skäl redovisas enbart innehav och aktiernas utveckling, samt portföljutveckling. Läsaren uppmanas istället att själv utvärdera de kortsiktiga möjligheterna.

För mer information gällande Scopeways tillvägagångssätt hänvisas till ”Investeringsstrategier”. Nollpunkt för portföljen utgörs av värdet den 21 mars 2006.

Inga kommentarer: