söndag 26 augusti 2007

Betsson - resultat som övertygar

Rapporten för det andra kvartalet innebär att Betsson fortsätter att prestera i enlighet med prognoser, uppsatta mål och strategier. VD Per Lidwall är nöjd med det gångna kvartalets prestationer och målar samtidigt upp en positiv bild av resterande 2007. Efter ett initialt positivt mottagande sjönk aktien, men återhämtade sig successivt mot slutet av veckan. Scopeway ser fortsatt mycket goda möjligheter i Bettson och rekommenderar övervikt.

Under andra kvartalet 2006 blev Betsson varse den höga konkurrensen på marknaden för Internetbaserade spel och då framförallt vad gäller vadslagning eller s.k. sportsbetting. Fotbolls-VM, missriktade kampanjer och ett säsongsmässigt svagt kvartal, innebar att tillväxten abrupt avtog samtidigt som lönsamheten försvann. Inför andra kvartalet 2007 valde därför Betsson att satsa på kundlojalitet och produktutveckling. Strategin som innebar att tillväxten i kunddatabasen samt andelen aktiva spelare avtog, bidrog samtidigt till en bibehållen omsättning realtivt Q1 samt förbättrad lönsamhet. En omsättningstillväxt om 147 procent gentemot Q2 2006 är definitivt inget att klaga på och rörelsemarginalen om drygt 30 procent är en förbättring gentemot det exceptionellt starka Q1.

Det globala onlinespelandet som enligt Global Betting & Gaming Consultans förväntas växa med 30 procent under 2007 och därefter omkring 20 procent fram till 2010, bjuder på stora möjligheter. Betsson med en stark likviditet, goda affärsmässiga erfarenheter i styrelse och ledning samt en skalbar affärsmodell kommer med all sannolikhet att även framgent visa prov på framgång.

Under först halvåret har introducering skett på den franska spelmarknaden. Efter Q2 har nya siter öppnats i Italien, Spanien respektive Grekland. Betsson.com finns nu etablerat i 14 länder och CasinoEuro.com finns översatt på 16 olika språk. Satsningar på nya spel inom nya och befintliga segment, bibehåller kundlojaliteten och innebär samtidigt att Betsson kan tillmötesgå en bredare kundgrupp. Tillväxtambitioner i kombinationerna med onlinesidornas höga kvalitet, den goda tillgängligheten och säkerheten gör att koncernen står starkt rustad att hantera konkurrensen och samtidigt tillmötesgå tillväxten och de nya möjligheter som uppluckringen av de europeiska spelmonpolen innebär. Även i det kortsiktiga perspektivet ser utsikterna goda ut. VD Per Lindwall rapporterar om en stark inledning på det tredje kvartalet och en prognostiserad rörelsemarginal om 30 procent för verksamhetsåret 2007.

I enlighet med tidigare rapporterade iakttagelser, minskar Turkiet successivt i betydelse. Detta som en effekt av Betssons strategi för perioden samt en fortsatt protektionistisk lagstiftning. Den minskade politiska risken i kombination med resultat över förväntan innebär dock, allt annat lika, att incitamenten för högre marknadsvärde och relativvärdering ökar. Om vi förutsätter en omsättningsutveckling i enlighet med 2006, rensat för engångseffekter i Q2 2006, kan omsättningen för 2007 landa på 711 Mkr. V/a skulle således bli ca 5.5 kr. Med den nya utdelningspolicyn innebär det en direktavkastning om 7 procent utifrån fredagens stängningskurs. Aviserade nyetableringar, satsningar på nya produkter inom nya segment och VD:s positiva uttalanden vittnar om en aktivitet i likhet med 2006. I det läget ter sig Scopeways antaganden rimliga.


Disclaimer – Scopeway har ekonomiska intressen i Betsson. Uppgifterna utgår ifrån Scopeways erfarenheter och uppfattningar. Avsikten är att ge en sådan sanningsenlig bild utav Betsson som möjligt. Dock tar Scopeway inget ansvar för informationens riktighet eller för eventuell ekonomisk skada orsakad därav

Inga kommentarer: